Hoe werkt het maken van een 2D echo?

Als je zwanger bent, laat je natuurlijk een echo maken. Dit zijn vaak medische echoai??i??s waarop je kunt zien of alles in orde is. Daarnaast kun je ook kiezen voor een pretecho. Zo kun je een pretecho in Vlaardingen laten maken bij een gespecialiseerde praktijk. Er wordt vaak gekozen voor een echo omdat dit de meest veilige manier is om in de buik te kunnen kijken. Toch is het voor veel mensen nog een raadsel hoe het maken van een 2D echo precies werkt en wat er allemaal gebeurt tijdens het maken van deze echo. We leggen het graag even uit.

De techniek van het maken van een echo

Om te begrijpen hoe het maken van een echo precies in zijn werk gaat, moet je eerst wat weten van natuurkunde. Een echo wordt gemaakt door middel van een ai???transducerai???, de echokop, waarmee over je buik gegaan wordt. Deze echokop stuurt heel veel trillingen, bij elkaar geluidsgolven genoemd, door de huid en de daaronder liggende weefsels. Zodra de trillingen de baby bereikt hebben, worden deze weerkaatst en teruggestuurd naar de echokop. Deze zet de trillingen om in beeld, en zo ontstaat de echo.

Wanneer heb je een goede echo?

Iedereen wil natuurlijk graag een mooi en helder echobeeld, waarop je je baby goed kunt zien. Helaas lukt dit niet altijd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst moet je weten dat de helderheid van de echo afhangt van de intensiteit van de trilling en hoe lang deze trilling onderweg is geweest. De trillingen moeten zich een hele weg banen door verschillende weefsels heen. Denk aan de buikwand, een vetlaag, een baarmoederwand en in sommige gevallen ook de placenta. Bij elke laag gaat er een aantal trillingen verloren. Hoe dikker de lagen zijn waar de trillingen doorheen moeten, des te meer trillingen er verloren gaan. Dat is dan ook de reden dat de ene echo mooier is dan de andere.

Goede echo-apparaten

Naast dat de kwaliteit van de echo te maken heeft met de dikte van de lagen waar de trillingen doorheen moeten, heeft het ook te maken met het soort echo-apparaat. Als er een echo gemaakt wordt met een goedkoop apparaat, dan zal dit vrijwel altijd slechtere beelden geven dan als er een echo gemaakt wordt met de Rolls Royce onder de echo-apparaten. Daarnaast kun je ook zelf goed voorbereid naar de afspraak gaan, door bijvoorbeeld met een volle blaas te gaan. Zo is de kans groter dat je een mooie echo hebt! Ai??

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *